sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Teneriffa - "eikös se oo sellanen vanhojen ihmisten paikka?"


Koska tähän mennessä kirjoituksemme Teneriffan matkasta ovat keskittyneet vain yleisesti matkan kulun kuvaamiseen, ajattelin, että olisi mielenkiintoista kirjoittaa myös vinkkejä ja huomioita matkasta, jotka voivat mahdollisesta auttaa muita Teneriffalle matkaa suunnittelevia.

Voin rehellisesti sanoa, ettei Teneriffa ole koskaan ollut henkilökohtaisella toivelistallani matkustamisen suhteen. Olen aina ajatellut saaren olevan vain yksi "turistirysä" muiden joukossa. Ja koska olin saaren omasta mielestäni jo nähnyt, koska siellä kerran perheen kanssa olen lomaillut, en uskonut sen tarjoavan minulle kovin paljon mitään mielenkiintoista, lämmön ja hyvän seuran lisäksi tietenkään. Toisin kuitenkin kävi.

Tietenkin monet odotukseni pitivät myös paikkaansa; suurinosa Playa de las Americasin asukkaista näytti olevan yli keski-ikäisiä turisteja.  Jos siis haluat bileparatiisin suosittelen jotain muuta matkakohdetta. Katukuvaa täyttivät myös ns. rojukaupat ja huonot turistiravintolat eikä mihinkään voinut kävellä ilman, että joutui vähintään kerran sanomaan "ei kiitos" jollekin sisäänheittäjälle tai myyjälle.

Kuitenkin saari tarjosi myös paljon hyvää; mukavia ihmisiä, taitavia katutaiteilijoita, aurinkoa ja kaunista arkkitehtuuria sekä upeita maisemia.


Myös hotelli jossa asuimme, Hotel California, oli yllättävän hyvä. Aluksi epäilin hieman vastaako nettisivuilla olevat kuvat todellisuutta, mutta vastasivathan ne! Lisäksi mietin, että millainen on lisäsänky, jonka saan ollessani kolmantena huoneessa, mutta sekin oli täysin samanlainen kuin toiset sängyt eli erittäin mukava. Huone oli perussiisti ja viihtyisä. Vaikkakaan oman parvekkeen näköala ei ollutkaan huikea oli huoneemme sijainti muuten hyvä.
Myös hotellin palvelu oli loistavaa, rantabaarista sai hyvää ruokaa ja juomaa ja ihana lämmitetty uima-allas sijaitsi lähes huoneemme oven edustalla. Hotelli oli myös hyvällä paikalla; niin ruokakauppa, keskusta kuin rannatkin olivat kaikki lähellä. Lisäksi hotelli oli lapsivapaa, mikä oli yksi toiveistamme, sillä halusimme rauhaa ja hiljaisuutta. Ai niin ja huoneissa oli hyvä siivouspalvelu, joka hoiti kaiken tiskausta myöten. Mitä luksusta!



Jos suunnittelet lähtöä Teneriffan lämpöön niin tässä muutama vinkki:
  • Opettele kieltä. Vaikka Teneriffalla pärjää pelkällä englannilla ja monet osaavat myös suomea, on kunnioittavaa osata edes muutama sana paikallista kieltä. Esimerkiksi hei, kiitos ja näkemiin.
  • Varaa retki. Jos matkapudjettisi antaa yhtään periksi niin suosittelen varaamaan edes yhden turistikierroksen. Me kävimme Tjäreborgin itse tarjoamalla Teide-reissulla sekä Klassinen Teneriffa -reissulla. Molemmat matkat olivat loistavia ja opettivat paljon uutta Teneriffan historiasta. Retkiä varatessa kannattaa huomioida se onko niitä itselle sopivalla kielellä. Esimerkiksi Klassinen Teneriffa -retki järjestettiin vain ruotsiksi.Varaaminen näille retkille onnistui kätevästi hotellin tiskiltä ja bussi retkille haki myös läheltä hotellia. Lisää kokemuksiamme retkistä voit lukea aiemmista blogikirjoituksista.
  • Laita aurinkorasvaa tai käytä suojaavia vaatteita, varsinkin jos olet palamisarka. Toki suojaus vaikuttaa rusketuksen määrään, mutta mielummin vaalea kuin palanut heti alkureissusta. Aurinko Teneriffalla on yllättävä ja valitettavasti vahingot näkee vasta illalla. Ja silloin on jo liian myöhäistä. Onneksi marketeissa myydään paljon edullisia ja paikallisia aloe- tuotteita jotka auttavat jos vahinko on jo tapahtunut. 
  • Syö hyvin. Kannattaa kysyä neuvoa paikallisilta hyvistä ravintoloista. Itse löysimme matkalla vain yhden, jota voisin tuolla sanalla kuvata. Tuo ravintola oli nimeltää The Cottage ja sijaitsi lähellä Los Cristianoksen isointa rantaa Playa de los Cristianosta. Toki monissa ravintoloissa palvelu oli ystävällistä, mutta ruoka ei aina kovin hyvää vaan kutsuisin sitä ns. turistikelpaavaksi.  
  •  Älä jumittaudu hotellihuoneeseen. Vaikka sinulla ei olisikaan mitää suunnitelmia lähde silti kiertelemmän ulos. Mieleenjäävimmät kokemukset voivat tapahtua sattumalta. Niin iltaisin kuin päivisinkin kaduilla näkee upeita katusoittajia ja esiintyjiä. 
  • Älä suunnittele liikaa. Vaikka olisi mielenkiintoista kiertää koko saari ja kaikki sen mahtavuudet voi lomailu muuttua helposti suorittamiseksi. Muista myös välillä nauttia ihanasta lämmöstä, uima-altaista, sangriasta ja rantamaisemista tai lue vaikka kirjaa palmun alla.
  • Voihan markkinat! Jos haluaa tutustua paikalliseen markkinakulttuurin niin kannattaa suunnata kulkunsa Sunnuntaina tai Tiistaina Los Cristianokseen. Aivan Arona Gran Hotellin tuntumassa järjestettävät jokaviikkoiset markkinat ovat esimerkiksi hyvä paikka etsiä tuliasia kotiin. Toki markkinoilla myydään myös paljon samoja tuotteita kuin muutenkin kadulla ja kaupoissa, mutta ainakin itse ostaisin tuotteen mielummin torimyyjältä kuin katukauppiaalta, koska katukauppa on laitonta. Torilla on hyvä muistaa myös, että tuotteista voi tinkiä. Esimerkiksi itse katsoin laukkuja yhdessä kojussa ja, koska sanoin, että hinta ei miellytä ja en ollut halukas ostamaan tuotetta putosi hinta yli 50 eurosta viiteen. En ostanut laukkua silti, koska se ei miellyttänyt itseäni tarpeeksi, mutta tilanteessa näki hyvin tuotteiden todellisen arvon. Tietenkin jos erehdyt juttelemaan myyjälle on joidenkin "näpeistä" vaikea päästä irti, vaikka kuinka monta kertaa sanoisi "no thank you". Torilla näki myös paljon upeaa käsitaitamista niin koruista lp-levy -kelloihin.
  • Montana Chayofita. Jos jalat eivät ole rakkuloilla shoppailusta niin kannattaa laittaa mukavat kengät jalkaan ja kivuta katsomaan maisemia yläilmoista Los Cristianoksen ja Los Americaksen välillä sijaitsevalle vuorelle. Nousu korkeuksiin onnistuu vaikkei omistaisikaan kilpaurheilijan kuntoa ja näköalat palkitsevat vaivan.Vuorelle ei varsinaisesti ole suuntamerkkejä, mutta kartan avulla polun pään löytäminen onnistuu vaivatta jos omaa yhtää kartanlukutaitoja tai on kuten minä ja suuntaa tuurilla kohti määränpäätä.  
  • Ja viimeisenä, mutta tärkeimpänä: NAUTI. Olit sitten lomalla yhden tai kaksi viikkoa, voin taata, että lopulta tuo aika menee nopeammin kuin luulitkaan ja paluu arkeen alkaa koputtelemaan ovella. Muista siis nauttia, joka hetkestä.  
Suosittelen siis Teneriffaa niille, jotka haluavat rauhaa ja hiljaisuutta sekä haluavat nautti rantaelämästä ja rentoilusta, mutta nähdä myös muuta kuin hotellihuoneen uima-altaan ja allasbaarin.

Saas nähdä mihin tuulet vievät meidät seuraavaksi... Nyt kuitenkin nautimme Suomen keväästä ja sanomme hetkeksi:

Adios Amigos!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti